Search This Blog

Saturday, January 31, 2015

Haute couture, o artă pe cale de dispariție.


Haute couture e termenul franțuzesc pentru croitoria la comandă de calitate superioară, în traducere liberă e croitorie superioară (înaltă)și se referă la piese realizate integral manual, din materiale unice sau de foarte bună calitate, pe măsura clientului.
Ținută Chanel Haute Couture ss 2015
Sursă foto: sacredflamewithin.tumblr.com

Teși termenul e pur parizian, născut în Franța, el a luat naștere datorită muncii britanicului  Charles Frederick Worth la Paris de la mijlocul secolului al XIX-lea. Și deși de-a lungul timpului s-a abuzat de el și a fost folosit pentru a descrie orice tip de vestimentație pentru a o supraevalua și deseori fiind chiar confundat cu valoarea de pret-a-porter, în Franța modernă e încă un termen pe care nu și-l poate asocia oricine brandului său vestimentar.
Termenul de haute couture in Franța e protejat cu licență specială și poate fi folosit doar de companiile care îndeplinesc anumite standarde specifice, companii care își pot pierde ușor licența de la un sezon la altul dacă scad din calitate sau nu îndeplinesc dintr-un motiv sau altul toate condițiile.


Citeriile pentru haute couture au fost stabilite în anul 1945 și revizuite în 1992. Pentru a obține dreptul de a te numi casă de couture și cel de a folosi termenul haute couture în promovare sau în orice alt mod, membrii Camerei Sindicale de Haute Couture trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
-Să creeze la comandă pentru clientelă privată, ținând una sau mai multe probe.
-Să aibe un atelier în Paris cu minimum 15 angajați full-time.
-Să aibe 20 de tehnicieni angajați full-time în cel puțin o divizie.
-În fiecare sezon să prezinte o colecție de minimum 50 de creații originale publicului, atât ținute de zi cât și de seară, în ianuarie și în iulie a fiecărui an.

Imagini cu munca enormă din spatele colecției Chanel haute couture din această iarnă (deja s-a lansat  deja colecția de primăvară 2015 și vă arăt aceleași imagini din culise mai jos si pentru aceasta, mie în general îmi plac mai mult colecțiile pentru sezoanele reci, sunt mai opulente și bogate) :


Datorită faptului că înca din anii '80 s-a abuzat de termenul haute couture de către brandurile pret-a-porter, imaginea a ceea ce este de fapt haute couture a fost distorsionată și a adus confuzie în rândul publlicului larg. Toate casele de haute couture au și linii de pret-a-porter, care aduc  beneficii financiare mult mai mari decât comenzile speciale, de aceea multe din ele renunță în timp la diviziile haute couture, deoarece pierd foarte mult timp și bani. Iar asta le ia dreptul de a se mai numi case de couture și sunt scoase din Camera Sindicală de Haute Couture.
Membrii oficiali ai consiliuliu sunt în prezent: Adeline AndréGustavo Lins Chanel (Karl Lagerfeld)—Christian DiorChristophe JosseFranck SorbierGivenchyJean Paul GaultierMaurizio GalanteStéphane RollandMembrii corespondenti actuali: Elie SaabGiorgio Armani Giambattista ValliValentinoVersaceȘi membrii invitați actuali: Alexandre Vauthier Bouchra Jarrar Iris Van HerpenRalph & RussoJulien FourniéMaxime SimoensYiqing Yin (nouă din sezonul SS2012-una din preferatele mele) 

Imaginile promise cu munca covârșitoare ce a însemnat crearea colecției  Chanel haute couture ss 2015:


O piesă couture e de cele mai multe ori făcută la comandă pe măsurile clientei și constituția sa. Luând în considerare timpul consumat, costurile și talentul plus munca efectivă depusă pentru finalizarea unei asemenea piese, se spune că piesele haute couture nu au etichetă de preț. În alte cuvinte banii nu sunt relevanți, orice e nevoie pentru a îndeplini viziunea creatorului și cerințele clientului.

Deși mulți renunță la arta haute couture într-o societate de consum în plină dezvoltare( în care lumea nu are rabdare luni de zile pentru fabricarea unei singure piese), pentru producția în serie, eu nu cred că această artă va muri. Cât timp meșteșugul nu se pierde, vor fi și doritori, mai puțini și mai selecți, dar vor fi.
PS. Eu chiar sper că arta haute couture nu va muri, deoarece e singura dovadă pe care o avem că meseria asta a noastră e(poate fi) o artă și nu e doar o afacere de masă ca oricare alta.


No comments:

Post a Comment